Alphens

Veeroosters in Heempark worden vervangen na klachten van bezoekers

Een puppy die met zijn pootjes vastzit, mensen in een rolstoel of met een kinderwagen die er niet overheen kunnen en mensen met kleine voeten die erg op moeten letten. De veeroosters in het Heempark die vorige maand zijn geplaatst, zorgen voor vervelende situaties. Daarom worden ze binnenkort vervangen.

Het gebied Zegersloot-Noord in Alphen aan den Rijn krijgt de komende jaren een metamorfose. Concreet gaat het om het gebied tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel, het Aarkanaal, de Zegerbaan en de Bloemenwijk. “De natuurwaarden en biodiversiteit worden vergroot en de beleving van het park wordt verrijkt met educatieve elementen. Dat gebeurt door onder andere educatieve routes aan te leggen in het gebied. Deze starten vanuit de themabosjes die in het hart van het gebied worden aangelegd”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Te groot en te smal

Niet iedereen is te spreken over de plannen die de gemeente heeft voor het gebied, maar recentelijk ontstond er commotie rondom de veeroosters die waren aangebracht. Dit is gedaan voor de Galloway-runderen. Zij blijven in het gebied, maar hun ruimte wordt beperkter. Hierdoor kan de biodiversiteit worden verbeterd, zo stelt de gemeente.

“De Gallowaykoeien die in het park grazen hebben een belangrijke rol in het vergroten van de biodiversiteit in het park. Als zij in het hele park vrij kunnen grazen hebben zij zoveel voedsel ter beschikking dat zij alleen de allerlekkerste hapjes uitkiezen en de rest laten staan. Dat is niet goed voor de biodiversiteit. Door hun gebied te verkleinen gaan zij ook andere planten en bijvoorbeeld boomschors eten. Dat zorgt voor een mooie diversiteit in het park. Het gebied dat overblijft is uiteraard nog ruim groot genoeg voor de hele kudde.”

Nieuwe veeroosters

De nieuwe veeroosters zijn met dit doel aangebracht. Maar de veeroosters waren niet helemaal naar wens bij mensen die het park bezochten. Bezoekers ervaarden de ruimtes tussen de geplaatste veeroosters namelijk als veel te groot en daarnaast zouden ook de platen te smal zijn en wiebelen.

Volgens de gemeente voldoen de nieuwe veeroosters aan de normen die er voor staan, maar is er een probleem ontstaan doordat de maten afwijken van de roosters die jaren geleden in het park zijn aangebracht. De gemeente legt uit: “De strippen op de veeroosters die bedoeld zijn voor rolstoelgebruikers, hebben een andere afmeting en waren op andere afstand van elkaar gemonteerd dan de oude roosters in het park. Doordat de maten afwijken van de oude roosters, kan dit verwarring opleveren bij gebruikers. En dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Daarom heeft de gemeente de leverancier gevraagd om de strippen zo snel mogelijk te vervangen door twee strippen zoals deze ook worden toegepast bij andere roosters. “Daarbij hebben we meteen aangegeven dat de platen dikker zijn en vastgelast, zodat de stabiliteit ook beter is.” De strippen zijn tijdelijk aangepast tot de juiste spullen er zijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.